Журналист от вестник „Московский комсомолец“ е открил в държавния архив на Русия непубликувани страници от спомените на балерината Матилда Кшесинская. Статията е публикувана на 21 декември на сайта на изданието mk.ru.

Репортерът е открил, че печатната версия на мемоарите на балерината са редактирани. Повод за разследването стана огромния скандал, който разтресе Русия заради филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител. Лентата разказва за любовната връзка на престолонаследника Николай Романов с балерината от полски произход Матилда Кшесинская. Дори депутат от Държавната дума отправи молба към главния прокурор на Русия отново да провери сценария и разходите по филма. Много ортодоксални християни и патриотично настроени слоеве от руското общество не приемат връзката между бъдещия император и балерината.

„При внимателно четене на ръкописите от 1955 г. може да се установи, че на някои места е претърпял ревизия. Понякога оригиналният текст е зачеркнат, а на други места, обратното, сложени са вложки“, пише разследващият журналист.

Той е сигурен, че е намерил един от отрязаните фрагменти. Пасажът показва, че Матилда е била бременна от бъдещия император Николай ІІ. 

„В края на краищата аз излетях от шейната на снега и силно се нараних. Ако не беше това нещастие, скоро щях да стана майка. Едва по-късно, когато пораснах, разбрах, че тогава съм го загубила. По-късно говореха, че имам деца от наследника, но това не беше истина. Често съжалявам, че това не е така“, разказва балерината.

МАТИЛДА КШЕСИНСКАЯ е руска балерина, педагог, прима балерина на Мариинския театър, заслужила артистка на Императорските театри на Негово Величество, родена на 19 август 1872 г.. Известна е с връзките си с императорското семейство Романови. От 1892 г. до 1894 г. е любовница и фаворитка на бъдещия император Николай II, съпруга на великия княз Андрей Романов. След революцията от 1917 г. Матилда напуска Русия и имигрира. През 1925 г. сменя вярата си от католическа на православно християнска с приемно име Мария. През 1929 г. открива свое балетно студио в Париж. Нейният брат, Йосиф Кшесински, остава в Русия и танцува в Кировския театър до смъртта си през 1942 г. по време на блокадата на Ленинград. Матилда Кшесинская доживява до почти 100 години. Умира на 7 юни 1971 г. в Париж.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

„Пленяват ме хора, които могат да живеят без страх от последствията, да бъдат страстни без предпазливост, хора, които безумно мразят и обичат.”

Федерико Фелини, италиански режисьор, роден на 20 януари преди 98 години

Анкета

Харесвате ли клипа за европредседателството?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

За формата на водата и любовта

Ще има зрители, които ще негодуват и ще излязат на петнайсетата минута, но ще има и такива – а те ще са много повече, които ще ръкопляскат на финалните надписи.

С „Нокаут“ уверено напред

Във филмът “ сериозното е преплетено с ироничното, критичното с романтичното начало, актьорите играят с вдъхновение и неприкрит ентусиазъм, личи , че им е било интересно на снимачната площадка, че са се забавлявали от сърце.

За художника – в 65 000 картини

"Да обичаш Винсент" е единствен по рода си – пълнометражна "маслена" анимация