Руската информационна агенция „Новости“ състави списък на артистите, които печелят добри пари в Русия, но не са загрижени за нея. Статията е озаглавена „Кому на Руси жить плохо: российские актеры, которые критикуют страну“. Тя е провокирана от предложението на депутата Иван Сукхарев до министъра на култура Медински, в което се настоява актьорите, които критикуват Русия, да не се снимат във филми с държавно финансиране.

Позицията на агенцията и на парламентариста е в отговор на критиките на актьора Алексей Серебряков, който заяви, че националната идея на Русия се състои в силата, арогантността и грубостта на нейните граждани. Списъкът се допълва от Анатолий Пашин, Дмитрий Дюжев и Константин Райкин.

Миналата година излезе информация, че известният актьор Анатолий Пашин воюва срещу Русия като доброволец в Украйна. Засега той има руско гражданство, но не планира да се връща в родината си.

Дюжев в интервю за латвийска телевизия заяви, че се съмнява в образа на руснаците като образовани, честни и духовни хора.

Райкин пък е най-упоритият критик на режима на Путин сред актьорите и призовава за солидарност в гилдията на театралите срещу прокурорските методи на министерството на културата.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не ремонтирайте това, което работи.“

Кърт Ръсел, американски актьор, роден на 17 март преди 67 години

Анкета

Гледате ли предавания за култура по телевизията?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Необходимостта от втори прочит

„Хора, години, живот” на Еренбург не издържа изпита на времето, както предричаха и българските им клакьори от Съюза на писателите.

„Изгубеният свят” на чехите протестанти в България 

Книгата „Bulgarian Protestants and the Czech village of Voyvodovo” е „историческо огледало” на нашето съвремие.

Вестникът като власт

The Post за пръв път събира Спилбърг, Том Ханкс и Мерил Стрийп.