Киното влиза в учебната програма на все повече страни и голяма заслуга за това има многоезичната онлайн платформа CinEd. Тя предлага колекция от филми за деца и младежи  от 6 до 19-годишна възраст и педагогически материали за ползване от учители в практиката  и подходите им към учениците.  Над 1000 учители от 30 градове на  8 европейски държави  вече са въведени в педагогиката на CinEd.  

„Вече  над 2500 български ученици са посетили прожекциите на качествено европейско кино и са участвали  в дискусии и допълнителни дейности според възрастта си. Над 50 са обучените учители“, споделят Ралица Асенова и Василена Баджарова, които се занимават пряко с програмата в България .

На 17 януари във Френския институт в София ще се проведе кръгла маса на тема „Киното и артистичното образование в училище. Ситуации, проблеми и перспективи в България и Европа“. Тя е част от годишния семинар на европейската програма CinEd. Експерти, учители и професионалисти в областта на киното ще се срещнат, за да обменят опит, да  коментират добри практики и да научат нещо повече за  европейските културните политики в тази област и как могат да се адаптират  у нас. 

В някои държави  въвеждането на киното в учебната програма вече се превръща в  национален приоритет така, както е във Франция. Пример за това са Португалия и Финландия, все повече Румъния, където тамошният филмов център вече финансира проекта. 

CinEd продължава с пълна сила и 3 нови филми в колекцията и през настоящата учебна година, през която има за цел да удвои броя на 500-те прожекции, организирани от партньорите, за да достигне до още повече млади хора, въвлечени в магията на киното. 

Желаещите да участват в срещата „Киното и артистичното образование в училище“ могат да се запишат тук.

Достъпът е безплатен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Ако приемем, че вечност не означава безкрайна продължителност от време, а безвремие, тогава вечният живот принадлежи на тези, които живеят в настоящето.“

Лудвиг Витгенщайн, австрийски философ, роден на 26 април преди 129 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.