Американското списание „Esquire“ публикува на сайта си традиционния си списък с най-добрите филми, излезли през годината. За най-добър през 2017 г. е посочен „Лейди Макбет“ на режисьора Уилям Олдройд. Любопитното е, че филмът е базиран на повестта на руския писател Николай Лесков „Леди Макбет Мценского уезда“, написана през 1864 г. Но действието във филмовата адаптация се развива в Северна Англия. 

Творбата на малко известния в България руски писател е привличала много режисьори. Първата театрална драматизация е от 1956 г., а последната – от 2001 г. Още през 1932 г. Дмитрий Шостакович пише едноименната опера, като е и съавтор на либретото. Филмовите адаптации са 7 – първата е от 1916 г. на Александър Аркатов, а големият Анджей Вайда снима през 1962 „Сибирската лейди Макбет“, но е вдъхновен от операта на Шостакович.

НИКОЛАЙ ЛЕСКОВ  е роден на 16 февруари 1831 г. Литературната му кариера започва сравнително късно – от 1859 г. започва да публикува в различни периодични издания. Първият му роман е издаден през 1864 г. Имал е близки отношения с класика Лев Толстой. Творчеството му е обект на множество интерпретации и адаптации. Умира на 5 март 1895 г.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • КЛАСИКА

    30-те най-добри книги според французите

    Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

  • ПОРТРЕТ

    Почит за Стефан Данаилов 

    Гледайки днес превъплъщенията му сме наясно, че дори и най-баналните, най-екзалтираните и конюнктурните са ценни именно като част от неговата биография.

„Животът е толкова прелестно заклинание, че всеки търси начин да го развали.“

Емили Дикинсън, американска поетеса, родена на 10 декември преди 187 години

Анкета

Харесвате ли книгите на Дан Браун и филмите по тях?

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

"От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант" от Любен Рабчев (ревю)

На места нешлифована, историята печели с ясните си послания и с неуморимото желание на автора да предизвика апатичните българи, оставили се да ги носи течението.

"Идеал" или "Турбо"

"Дъвка за балончета" пита какво се е случило с децата на 80-те и техните мечти.

Страстта като невъзможност за щастие

50 години от екранизирането на  "Анна Каренина" от Александър Захри. Изпълнението на Татяна Самойлова се нарежда сред световните образци на тази роля за всички времена.

Рафаел – необходимата невинна жертва

„Рафаел“ е важна и значима книга в творческата биография на Леа Коен.