Руската организация „Християнска държава – Свята Русия“ е изпратила писма до управителите на кината в страната, в които призовава де не се излъчва филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител, съобщи „Интерфакс“.

„Ако пуснете филма „Матилда“, кинотеатрите ще бъдат изгорени, може и да пострадат хора. Официално информираме, че всеки банер, плакат, листовка с информация за премиерата на филма, ще бъде разглеждана като желание да се унизи святата православна църка и провокация за „руски майдан“, се казва в писмото.

Московската патриаршия обаче изрично подчерта, че „Християнска държава“ по никакъв начин не е свързана с тях и няма отношение към църквата.

На 30 януари депутат от Държавната дума отправи молба към главния прокурор на Русия отново да провери сценария и разходите по филма.

Премиерата на „Матилда“ трябва да се състои през октомври тази година. Лентата разказва за връзката на бъдещия император Николай ІІ с балерината Матилда Кшесинская. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ОТКЪС

  Умберто Еко - "Средновековното мислене"

  Това са студии, които покриват период от шейсет години. Техният оригинален дух е напълно съхранен, въпреки че авторът ги е шлифовал както библиографски, така и редакционно, за да се избегнат, макар и не изцяло, някои повторения и връщания към загатнатите теми.

   
 • ОТКЪС

  Светлана Алексиевич - "Чернобилска молитва"

  Книгата описва личната трагедия на хората след Чернобилската трагедия и показва как тя е повлияла на техния живот.

   

„Ако приемем, че вечност не означава безкрайна продължителност от време, а безвремие, тогава вечният живот принадлежи на тези, които живеят в настоящето.“

Лудвиг Витгенщайн, австрийски философ, роден на 26 април преди 129 години

Анкета

Тревожи ли Ви, че в България медиите са под натиск?

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Първичното чувство за невинност" от Дана Григорча (ревю)

Дана Григорча има неоспорим талант да разказва истории, очевидно знае стотици, и то автентични, и ги разказва с носталгия, която българите отлично познаваме. 

"Виктория и Абдул" на Стивън Фриърс (ревю)

Джуди Денч изнася филма на раменете си. Всеки неин едър план е уникален - тази актриса владее всяко мускулче на лицето си, тя може да играе дори само с очи, само с бръчките си дори.

Капанът на политическата коректност

"Квадратът" е сатира за социалното лицемерие, липсата на емпатия и маймуната в човека

Лазар Николов. Страници от архива

Проф. Куюмджиев е съставил грижливо и с пиетет към автора тази интересна книга – документ за едно време, противоречиво, несвободно, но и определено творческо.

Любов на кръстовището на историята

Силвия Томова е написала своя роман „Грохот“ страстно и с вдъхновение.